Vaargebied

 

De thuishaven van de Guldenbelofte is Monnickendam.
Monnickendam ligt aan de Gouwzee en is een perfecte start voor een zeiltocht.

Hiervandaan varen we naar diverse steden en dorpen langs het IJsselmeer. Wilt u naar Enkhuizen of Amsterdam? Of vaart u liever richting Marken, Volendam of Edam? Er zijn tal van mogelijkheden, waarbij het vaarplezier natuurlijk voorop staat. Heeft u zelf een leuk idee? Wij staan er altijd voor open.

 

 

 

 

Waar wilt u opstappen?
Wilt u liever in Amsterdam, Hoorn, Volendam of Marken opstappen. Dat kan!

 

Schilderachtige steden en dorpen
In contrast met de moderne jachthavens Lelystad, Muiden in de provincie Flevoland staan de pittoreske en lieflijke dorpjes en kunt u de sfeer van vroeger tijden nog proeven.

 

 

 

 

Hoorn
De stad aan het IJsselmeer biedt een combinatie van oud en nieuw. Momumentale gevels vertellen de geschiedenis van de voormalige VOC stad. Het stratenpatroon is voor een groot deel intact gebleven en historische gebouwen zijn in de oude vorm bewaard gebleven. Hoorn kent maar liefst 300 monumenten.  Rondom de haven zijn diverse terrasjes, restaurants en bankjes om naar de bedrijvigheid te kijken.

 

 

 

Amsterdam
Amsterdam is bekend vanwege een rijke historie alsmede door de internationale en gastvrije atmosfeer. Ongeveer 45 musea, waaronder het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis, bieden een schat aan kunstwerken en historische bezienswaardigheden. Ook een rondvaart door de Amsterdamse grachten met honderden in de avonduren verlichte bruggen is aan te bevelen. Omringd door prachtige, stijlvolle gevels waant u zich in de tijd van de Amsterdams Gouden Eeuw.

 

Volendam
Volendam is gebouwd langs de dijk en centraal in het dorp ligt een klein haventje. Van oudsher is het een vissersplaats aan het Markermeer en nog steeds wordt hier vis in alle soorten aangeboden, vooral paling. Even achter de dijk ligt een ander Volendam met nauwe straatjes, vissershuisjes, het oude doolhof, smalle grachtjes en de klompen nog steeds voor de deur. Bij festiviteiten kleden veel inwoners zich nog steeds in Volendammer dracht, alsof de tijd heeft stilgestaan.

 

Marken
Tussen de Gouwzeen en het IJsselmeer ligt het voormalig eiland Marken, waar nog steeds een eilandsfeer overheerst, ook al is het nu verbonden met het vasteland door een dijk. In smalle straatjes staan de groene huizen op palen en werven. Op bijzondere dagen, zoals bij trouw en rouw wordt nog steeds de Maarker klederdracht gedragen. In het museum wordt een beeld gegeven van het leven op Marken van vroeger en nu. Het houtsnijwerk van het eiland is zeer bekend en wordt gedemonstreerd bij de klompenmaker.

 

Muiden
De grootste trekpleister van Muiden is het Muiderslot. Dit kasteel is ruim 700 jaar geleden gesticht door Floris V, een van de sleutelfiguren uit de Nederlandse geschiedenis. Was Muiden in de Middeleeuwen de voorhaven van de stad Utrecht, later werd het omgebouwd tot verdedigingswerk voor Amsterdam. Het beroemdste onderdeel van de Stelling van Amsterdam, het forteiland Pampus, ligt binnen de grenzen van Muiden. Eens was Pampus een machtig fort dat de monding van het IJ moest beschermen tegen vijanden.

 

 

Enkhuizen
Enkhuizen is de mooie 17eeuwse stads nog geheel ommuurd door de verdedingswal. Enkhuizen heeft veel te bieden, de Gependam waar alle charterschepen aan liggen en de oude haven met sluis en Dromedaris. Het Zuiderzee- museum is een absolute bezienswaardigheid, dit openlucht museum geeft u een idee van oude ambachten en schepen van weleer. Vanuit Enkhuizen kan u naar het Noorden Naar de Friesche kust of naar het zuiden de sluizen door richting Hoorn, Lelystad of de Gouwzee

 

Lelystad
Lelystad is de hoofdstad van de provincie Flevoland. Zij is genoemd naar ingenieur Cornelis Lely, de geestelijke vader van de ijsselmeerpolders en de afsluitdijk. Lelystad is nog jong: pas in 1965 is begonnen met de bouw. Het is een zeer moderne stad, die alles biedt wat men van een provinciehoofdstad verwachten mag. Bijzonder bezienswaardig zijn het Nieuw Land Poldermuseum aan de oostvaardersdijk bij de Houtribsluizen en de daarnaast gelegen “Batavia” werf.

 

 

Friese Steden
De mooiste vaartochten maakt u door friesland. De schoonheid van Nederland vanaf het water is  prachtig. Stavoren is de oudste van alle Friese elf steden.